Επικοινωνήστε μαζί μας

ΙΠΠΟΦΑΕΣ

ΙΠΠΟΦΑΕΣ

Ορισμός

Το ιπποφαές είναι από τα αρχαιότερα φυτά στη Γη. Η επιστημονική του ονομασία είναι Ιπποφαές το ραμνοειδές (Hippophae rhamnoides). Οι καρποί του μοιάζουν με ρώγες σταφυλιού, είναι πορτοκαλί και χυμώδεις και έχουν υπόξινη γεύση. Το ιπποφαές χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής και ως συστατικό καλλυντικών σκευασμάτων, ενώ από τους καρπούς του παρασκευάζονται χυμοί. Το ιπποφαές συγκαταλέγεται στις υπερτροφές. Συμφώνα με Ρώσους και Κινέζους επιστήμονες περιέχει 190 ουσίες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση. Οι περισσότερες και δραστικότερες έχουν εντοπιστεί στο έλαιο που περιέχουν οι καρποί του. Περιέχει 1000% περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι. Η περιεκτικότητα του σε βιταμίνη E είναι 200% υψηλότερη από το έλαιο σίτου, 900% περισσότερη από το έλαιο καλαμποκιού και 3500% υψηλότερη από το έλαιο σόγιας. Οι φυτοστερόλες που περιέχει ξεπερνούν κατά πολύ εκείνες του ελαίου της σόγιας. Έχει όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος B (συμπεριλαμβανόμενης της B 12, που δεν υπαρχή σε άλλες φυτικές τροφές) και όλα τα απαραίτητα για τον οργανισμό μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Περιέχει λυκοπένιο, ζεαξανθίνη, ασταξανθίνη και β-καροτίνη. Περιέχει β-σιτοστερόλη. Η β-σιτοστερόλη ανήκει σε μια ομάδα στερολών που υπάρχουν μόνο στα φυτά και έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα LDL.

Το ιπποφαές είναι πλούσιο σε λινολενικό οξύ (ωμέγα-3). Ο ανθρωπινός οργανισμός μετατρέπει αυτό το λιπαρό οξύ σε προσταγλανδίνες. Οι  προσταγλανδίνες είναι ουσίες οι οποίες συγκαταλέγονται στις ορμόνες και εκτελούν ευρύ φάσμα λειτουργιών στον οργανισμό (όπως ρύθμιση της πίεσης του αίματος). Περιέχει επίσης λινολεϊκο οξύ (ωμέγα-6), παλμιτολεϊκό οξύ (ωμέγα-7), παλμιτικό οξύ και ελαϊκό οξύ (ωμέγα-9). Τα ωμέγα-7 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην υποστήριξη των κύτταρων και σε υγιή δέρμα, μαλλιά και νύχια.      

Το ιπποφαές έχει φανεί ότι έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, που αποδίδεται κυρίως στο περιεχόμενο του σε φλαβονοειδή και βιταμίνη C. Το ιπποφαές πιθανόν να είναι χρήσιμο στη θεραπεία του καρκίνου. Η περισσότερη από τη δουλειά που έχει γίνει στη θεραπεία του καρκίνου είναι με πειραματόζωα. Μια ομάδα στην Ινδία με επικεφαλής τον H.C Goel (στο Department of Radiation Biology, Institute of Nuclear Medicine and Allied Sciences στο Delhi) έχει δημοσιεύσει διάφορες αναφορές στη δυνατότητα ενός εκχυλίσματος ιπποφαούς (ένα εκχύλισμα αλκοόλ, που περιέχει κυρίως τα φλαβονοειδή) να προστατεύει τον μυελό των οστών από βλάβη λόγω ακτινοβολίας. Η ομάδα του έδειξε επίσης ότι το εκχύλισμα βοηθά στη γρηγορότερη ανάρρωση των κυττάρων του μυελού των οστών. Στην Κίνα μια μελέτη που έγινε έδειξε γρηγορότερη ανάρρωση του αιμοποιητικού συστήματος μετά από υψηλή δόση χημειοθεραπείας (με 5-FU) σε ποντίκια που τράφηκαν με έλαιο ιπποφαούς. Το έλαιο του σπόρου έχει βρεθεί ότι ενισχύει την ανοσία και παρέχει αντι-ογκικές επιδράσεις σε προκαταρκτικές εργαστηριακές μελέτες.

Σε μια διπλή-τυφλή κλινική δοκιμασία που έγινε στην Κίνα σε 128 ασθενείς με ισχαιμική καρδιοπάθεια δόθηκαν φλαβονοειδή του ιπποφαούς 10mg κάθε φορά, τρεις φορές την ημέρα για 6 εβδομάδες. Οι ασθενείς είχαν μείωση στα επίπεδα της χοληστερίνης και βελτιωμένη καρδιακή λειτουργία. Είχαν επίσης λιγότερη στηθάγχη από ό,τι αυτοί που λάμβαναν το φάρμακο ελέγχου.

Το ιπποφαές χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη θεραπεία των γαστρικών ελκών και εργαστηριακές μελέτες επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα του ελαίου του σπόρου για αυτή την εφαρμογή. Το ιπποφαές ομαλοποιεί την παραγωγή γαστρικού οξέος και μειώνει τη φλεγμονή.

Το ιπποφαές βοηθά στην κίρρωση του ήπατος. Μια κλινική δοκιμασία έδειξε ότι εκχυλίσματα του ιπποφαούς ομαλοποίησαν τα ηπατικά ένζυμα, τα χολικά οξέα και τους δείκτες του ανοσοποιητικού συστήματος που εμπλέκονται στη φλεγμονή του ήπατος. Επιπρόσθετα το λάδι του ιπποφαούς προστατεύει το συκώτι από τις βλαβερές επιδράσεις των τοξικών χημικών, όπως φάνηκε σε εργαστηριακές μελέτες. 

Ένα συστατικό του λαδιού, το παλμιτολεϊκό οξύ, θεωρείται μια πολύτιμη τοπική ουσία για τη θεραπεία των εγκαυμάτων και των πληγών. Αυτό το λιπαρό οξύ μπορεί επίσης να τρέφει το δέρμα, όταν λαμβάνεται στοματικά, αν καταναλώνονται επαρκείς ποσότητες του ιπποφαούς ή του λαδιού του. Αυτή είναι μια χρήσιμη μέθοδος για τη θεραπεία συστημικών δερματικών παθήσεων όπως ατοπική δερματίτιδα. Το φρούτο ωφελεί τα μαλλιά.

Πηγές

Το ιπποφαές διατίθεται σε κάψουλες. Πρόκειται για το ξηρό εκχύλισμα των φύλλων και των καρπών του φυτού. Επίσης κυκλοφορούν κάψουλες που περιέχουν έλαιο ιπποφαούς. Το έλαιο του φυτού παράγεται από τους καρπούς με την μέθοδο της έκθλιψης. Περιέχει τα θρεπτικά συστατικά στην πιο ισχυρή μορφή τους. Επίσης μπορείτε να βρείτε συμπυκνωμένο χυμό που προκύπτει από την πολτοποίηση των καρπών και των φύλλων του φυτού. Το ιπποφαές διατίθεται και ως αποξηραμένο φυτό σε καταστήματα που πουλάνε βότανα.

**                                  καρκίνος                    .
*                                    Άγχος

                                      Υπερπλασία του

                                      προστάτη

                                     Εμμηνόπαυση

                                     Πόνοι περιόδου

                                     Καταρράκτης

                                     Εκφύλιση ωχράς

                                     κηλίδας

                                     Ακμή

Το ιπποφαές έχει συνδεθεί με τις ακόλουθες καταστάσεις:

Βαθμολογία                                            Θέματα υγείας            .
***                                                          Επούλωση πληγών

                                                                Εγκαύματα

.                                                               Καρδιαγγειακή υγεία      .
**
                                                                 Γαστρικό έλκος

                                                                 Κίρρωση του ήπατος

                                                                 Ατοπική δερματίτιδα

 Ποιοι έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κάποια έλλειψη?

Καθώς δεν αποτελεί απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, δεν υπάρχει και κατάσταση έλλειψης.

Συνήθης δοσολογία

Η συνήθης δοσολογία είναι 1 κάψουλα την ημέρα. Το έλαιο χρησιμοποιήστε το μόνο αφού συμβουλευτείτε ειδικό.

Παρενέργειες Δεν υπάρχουν γνωστές παρενέργειες.