Επικοινωνήστε μαζί μας

ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Αρωματοθεραπεία ονομάζεται μια μορφή εναλλακτικής θεραπείας κατά την οποία χρησιμοποιούνται πτητικές φυτικές ουσίες, γνωστές ως αιθέρια έλαια και άλλες αρωματικές ουσίες, με σκοπό την ψυχική και σωματικής ευεξία.

Η έννοια της αρωματοθεραπείας έχει τις ρίζες της βαθιά μέσα στο χρόνο, καθώς η γνώση και η αξιοποίηση των ευεργετικών ιδιοτήτων των φυτών απασχόλησε τους ανθρώπους από την αρχαιότητα.

Τα αιθέρια έλαια έχει αποδειχθεί ότι παρέχουν ψυχολογικά και σωματικά οφέλη, όταν χρησιμοποιούνται σωστά και με ασφάλεια.

Η αρωματοθεραπεία έχει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, όπως στην ανακούφιση από τον πόνο, τη βελτίωση της διάθεσης και την ενίσχυση της γνωσιακής λειτουργίας.

 

ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ

Αιθέρια έλαια ονομάζονται οι αρωματικές ουσίες των φυτών, που συνήθως αποστάζονται (τις περισσότερες φορές μέσω ατμού ή νερού) από τα άνθη, το φλοιό, τα φύλλα, τις ρίζες ή άλλα μέρη του φυτού. Αυτά τα υψηλής συγκέντρωσης έλαια είναι τα θεμέλια της αρωματοθεραπείας. Τα αιθέρια έλαια δε  θα πρέπει να συγχέονται με τα αρώματα ή άλλα αρωματικά έλαια, τα οποία είναι συνθετικές ουσίες τεχνητώς παρασκευασμένες.

Η χημική σύσταση και το άρωμα των αιθέριων ελαίων μπορεί να προσφέρει πολύτιμα θεραπευτικά οφέλη, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά.

Αυτά τα αποτελέσματα συνήθως επιτυγχάνονται μέσω εισπνοής ή εφαρμογής στο δέρμα του αραιωμένου αιθέριου ελαίου.

Τα προϊόντα που περιέχουν τεχνητά συστατικά δεν προσφέρουν το ίδιο όφελος με τα φυσικά προϊόντα.

 

ΕΙΣΠΝΟΗ

Τα αιθέρια έλαια που εισπνέονται προσφέρουν ψυχικά και σωματικά οφέλη. Μέσω του οσφρητικού συστήματος, το άρωμα επιδρά στον εγκέφαλο, ειδικά στο μεταιχμιακό σύστημα, το οποίο σχετίζεται με τον έλεγχο των συναισθημάτων ενός ατόμου και φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στη μνήμη και τη μάθηση. Ταυτόχρονα το αιθέριο έλαιο μέσω της εισπνοής μπορεί να παρέχει θεραπευτικά αποτελέσματα καθώς τα μόρια του εισέρχονται στους πνεύμονες και απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος.

 

ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Τα αιθέρια έλαια που εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα μπορούν να απορροφηθούν  στην κυκλοφορία του αίματος, δρώντας έτσι θεραπευτικά στον οργανισμό αλλά και προσφέροντας τοπικά τα οφέλη τους στο σημείο εφαρμογής. Καθώς τα αιθέρια έλαια είναι πολύ πυκνά θα πρέπει να αποφεύγεται η απευθείας εφαρμογή τους στο δέρμα χωρίς αραίωση. Για να εφαρμοσθούν τα αιθέρια έλαια στο δέρμα, τοπικά διαλύονται σε μια βάση όπως κάποιο φυτικό έλαιο, που ονομάζεται έλαιο βάσης.

Έλαια βάσης