Επικοινωνήστε μαζί μας

Ρυτίδες και Αντιγήρανση

Οι κρέμες για τις ρυτίδες, τα serum για τα μάτια και τα άλλα προϊόντα αντιγήρανσης μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση των σημαδιών του γήρατος.

Δεν αρκούν όμως μόνο αυτά.

Η Αμερικανική Δερματολογική Εταιρεία (AAD) επισημαίνει ότι οι γυναίκες στην ηλικία των 40 και 50 ετών πρέπει να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα περιποίησης, υιοθετώντας ορισμένες βασικές, καλές συνήθειες.

Τα οφέλη της συνδυασμένης προσέγγισης, λένε οι ειδικοί της AAD, είναι η πρόληψη των κηλίδων στο δέρμα, η διατήρηση για περισσότερο καιρό της σφριγηλότητάς του, η μείωση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων, η διατήρηση της φωτεινής κια νεανικής επιδερμίδας και η διατήρηση του δέρματος μαλακού.

Τί πρέπει να περιλαμβάνει λοιπόν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης των ρυτίδων;

1. Προστασία του δέρματος από τον ήλιο

Η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου είναι από τους χειρότερους εχθρούς του δέρματος και η προστασία από αυτήν αποτελεί το θεμέλιο κάθε σωστού προγράμματος αντιγήρανσης.

Για να αποφύγετε τις επιδράσεις της και την συνακόλουθη φωτογήρανση, πρέπει να κάνετε τρία πράγματα: να αλείφετε καθημερινά το πρόσωπό σας με αντηλιακή κρέμα (πρέπει να έχει SPF 20 ή υψηλότερο, να είναι ευρέος φάσματος και να είναι ανθεκτική στο νερό), να προσπαθείτε να μένετε μακριά από τον ήλιο τις ώρες της ημέρας που η σκιά σας είναι πιο κοντή από εσάς και να φοράτε καπέλο και μακριά ρούχα.

2. Αποφυγή του σολάριουμ

Τα σολάριουμ λειτουργούν με υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία είναι επιζήμια για το δέρμα.

3. Καθημερινή ενυδάτωση

Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα ξηραίνεται και εμφανίζει λεπτές γραμμές και ρυτίδες.

Οι ενυδατικές κρέμες «παγιδεύουν» το νερό στο εσωτερικό του δέρματος, κάνοντάς το να φαίνεται πιο νεανικό.

Για καλύτερα αποτελέσματα, να χρησιμοποιείτε ενυδατική προσώπου, ενυδατική σώματος και balm για τα χείλη.

4. Καθαρισμός προσώπου δύο φορές την ημέρα

Ο τρόπος καθαρισμού του προσώπου, όμως, επηρεάζει την εμφάνισή του.

Για καλύτερα αποτελέσματα να το καθαρίζετε με ζεστό νερό και ήπιο καθαριστικό, αντί για σαπούνι.

Βέβαια η επιλογή του προϊόντος καθαρισμού εξαρτάται από τον τύπο δέρματος.

Μην το τρίβετε για να καθαρίσει ή για να στεγνώσει.

5. Μην καπνίζετε

Ο καπνός των τσιγάρων περιέχει τοξίνες που ευθύνονται για το λεγόμενο «προσωπείο του καπνιστή», δηλαδή για την πρόωρη γήρανση που χαρακτηρίζεται από κάθετες, βαθιές ρυτίδες γύρω από το στόμα.

6. Υιοθετήστε εναν υγιεινό τρόπο διατροφής

Η υγιεινή διατροφή προάγει την υγεία του δέρματος.

Φροντίστε να τρώτε λαχανικά και φρούτα, άπαχες πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά (ψάρια, ελαιόλαδο).

7. Να κοιμάστε αρκετές ώρες

Ο ύπνος είναι απαραίτητος διότι δίνει στον οργανισμό τη δυνατότητα να επιδιορθώσει τις βλάβες που υφίσταται στη διάρκεια της ημέρας και να ανανεωθεί.

Ο μέσος ενήλικας χρειάζεται τουλάχιστον 7 ώρες ύπνο κάθε βράδυ.

Τα καλλυντικά

Τα δύο πιο αποτελεσματικά αντιγηραντικά προϊόντα είναι τα αντηλιακά και οι ενυδατικές κρέμες που, όπως προαναφέρθηκε, πρέπει να χρησιμοποιούνται καθημερινά.

Όταν αρχίζετε την αντιγηραντική φροντίδα να αφήνετε πρώτα για μερικές εβδομάδες την αντηλιακή και την ενυδατική κρέμα σας να δράσουν.

Το δέρμα σας εξακολουθεί να έχει σημάδια του γήρατος που σας ενοχλούν;

Αν ναι, θέστε προτεραιότητες ώστε να αντιμετωπίσετε πρώτα ό,τι σας ενοχλεί περισσότερο.

Αυτό συνιστάται για τους δύο παρακάτω λόγους:

Πρώτον, επειδή δεν υπάρχει καλλυντικό προϊόν που να θεραπεύει όλα τα σημάδια του γήρατος (π.χ. ρυτίδες, κηλίδες, λεπτές γραμμές, μελαγχρώσεις κ.λπ.).

Δεύτερον, αν χρησιμοποιείτε ταυτοχρόνως δύο ή περισσότερα αντιγηραντικά προϊόντα, υπάρχει κίνδυνος, μετά από σχετικά σύντομο διάστημα να αναπτύξετε δερματικό ερεθισμό και το δέρμα σας να φαίνεται γερασμένο.

Απαραίτητο είναι ακόμα να διαλέγετε προϊόντα κατάλληλα για τον τύπο του δέρματός σας – και αυτό ισχύει για όλα τα καλλυντικά, από την αντηλιακή κρέμα μέχρι την ενυδατική και την αντιρυτιδική.